EMMA Capital navýšila svůj podíl v moldavských energetických společnostech

Skupina EMMA Capital odkoupila od londýnského fondu Duet Private Equity a společnosti Moldova Invest ovládané dánským investorem Augustem Lundem 24 % akcií v moldavských společnostech Premier Energy s.r.l. a Premier Energy Distribution S.A. Její podíl v obou firmách tak vzrostl na 93%.

 

EMMA Capital vstoupila na moldavský trh v červenci 2019, kdy od španělské energetické skupiny Naturgy koupila 69% podíl v obou společnostech, tehdy pojmenovaných Red Union Fenosa a Gas Natural Fenosa. Už tehdy se jednalo o historicky největší českou investici v Moldavské republice, která se po současné transakci ještě navyšuje.

„Jsme rádi, že můžeme jako investor reprezentovat Českou republiku na moldavském trhu“, řekl k tomu investiční ředitel EMMA Capital Pavel Horák. „Věříme, že obě firmy  dokážeme řídit způsobem, který bude přínosný nejen pro nás jako investory, ale především pro naše klienty.“ 

V prosinci 2019 byly obě společnosti zařazeny pod značku Premier Energy, která zastřešuje energetické investice skupiny EMMA Capital v sousedním Rumunsku.

Pavel Horák k tomu dodává: „Zkušenost z Rumunska je pro nás klíčová. V roce 2014 jsme tu začínali s minimální investicí, vlastně spíš na zkoušku, a dnes jsme významným hráčem na rumunském energetickém trhu. Jsem přesvědčený, že tyto zkušenosti dokážeme zúročit i při řízení největší společnosti v Moldávii.“ 

Skupina Premier Energy v současnosti operuje v Rumunsku a Moldavii. Podniká v oblasti distribuce plynu a elektřiny. Celkově má 950 tisíc klientů. Odhadovaný zisk společností Premier Energy před odpisy, úroky a zdaněním (EBITDA) za rok 2019 dosáhl podle předběžných neauditovaných výsledků hodnoty téměř 48 milionů eur. Čistý zisk byl na úrovni 27 milionů eur.

 

Kontakt pro média

Pavel Zuna
ředitel pro vztahy s investory a veřejností
Emerging Markets Capital, a.s.
Na Zátorce 672/24
Praha 6
Tel.: +420 226 291 600
E-mail: [email protected]

Stáhnout tiskovou zprávu